Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten
XML RSS 1.0 Feed

MAISON DES MAÎTRES is een partnerschap van 6 architecten en 6 bouwkundigen gespecialiseerd in de bouwkundige begeleiding van hen die op het punt staan een huis te kopen in Frankrijk, alsmede van hen die er al een huis hebben maar nu willen gaan verbouwen of renoveren, en hierbij behoefte hebben aan onafhankelijke, professionele voorlichting en ondersteuning.


.

Domaine de Vayssières
Welkom


Domaine de Vayssières is een prachtig landgoed, gelegen in een uitstekende omgeving: Le Lot. Werkelijk een heerlijke plaats om tot rust te komen. Gelegen naast de Dordogne en op 2,5 km van Bretenoux (winkels, kerk, postkantoor, etc.). Verder zijn er op korte afstand diverse leuke dorpjes en kastelen.

 
 

Domaine de Vayssières biedt u keuze uit twee gîtes voor een heerlijk verblijf op ons landgoed. Verder hebben wij een luxe zwembad tot onze beschikking en zijn we van alle gemakken voorzien. Indien gewenst kunnen wij u voorzien van een ontbijt service en organiseren we twee maal per week een table d'hôte, een heerlijke franse maaltijd.

Domaine de Vayssières is: een prachtig gelegen landgoed een uitstekende omgeving om tot rust te komen (bijna) gelegen naast de Dordogne gelegen op 2,5 km van Bretenoux (winkels, kerk, postkantoor, etc.) op korte afstand van diverse leuke dorpjes en kastelen
klik aan om te switchen naar de site van Domaine de Vayssières
Wat heeft Domaine de Vayssières u te bieden: een 8-persoonsgîte (Le Manoir)
- een 4-persoonsgîte (Le Figuier)
- een luxe zwembad van 7 x 15 mtr. (met Romeinse trap)
- een multifunctionele ruimte


Sinds 1818, of al lang daarvoor ...


Domaine de Vayssières bestaat reeds lange tijd, op oude landkaarten van 1818 staat het al aangegeven. Momenteel beslaat het landgoed zo'n 3 hectare, in die tijd was het nog veel groter. En toen al was de familie de Labarrière de eigenaar van het complex. In 2008 kochten wij het geheel van deze familie. De laatste jaren was het in gebruik als chambre d'hôte. Gastenkamers waren er zowel in de bijgebouwen als de woning zelf. De eigenaren zelf namen genoegen met een kleine slaapkamer en een woonkamer.

René de Labarrière René de Labarrière


Hoewel de erfgenamen van wie wij de woning kochten er niet erg krijgshaftig uitzagen, heeft de familie toch een grote militaire geschiedenis. De beroemdste telg uit de familie is René de Labarrière. Hij zou de geschiedenis kunnen ingaan als: „Commandant Rene de Labarrière (1899-1948), eerste militair die stierf tijdens een vredesmissie“.

Het verhaal van Rene de Labarrière begint in Saint-Céré, waar hij werdgeboren als zoon van een militair. Hij is 18 jaar wanneer hij zich als vrijwilliger meldt tijdens de eerste wereldoorlog. Daarna begint hij aan de officiersopleiding van de landmacht in Saint-Cyr. Hij zet zijn carrière van 1922 tot 1938 als officier van het vreemdelingenlegioen voornamelijk voort in Algerije, Libanon en Syrië, toen nog onder Franse controle.
Het is in Beiroet, in Libanon, waar hij zijn toekomstige vrouw, Thamara, een Wit-Russische, op de vlucht voor de Bolsjewieken, ontmoet. Hij houdt van de viool, zij aanbidt de dans; zij leiden een leven met veel genegenheid, zonder de band met Saint-Céré (Lot), de basis van de familie, te verbreken.
In 1939, aan het begin van de tweede wereldoorlog, keert hij terug naar Frankrijk, aan het hoofd van een compagnie soldaten. Bij gevechtshandelingen raakt hij gewond en wordt gevangen genomen door de Duitsers. Tijdens de oorlog, terwijl haar echtgenoot gevangen zit in Duitsland, verblijft Thamara in de Lot met hun zoon, Jean, geboren in 1933.

Bij zijn terugkeer, in 1945, maakt René een moeilijke periode door. Hij verlangt ernaar om zich opnieuw beschikbaar te stellen en die kans doet zich in 1948 voor. De UNO, zojuist opgericht, wil tussenbeide komen in het conflict tussen de Joden en de Arabieren in Palestina. Op 29 mei besluit de Veiligheidsraad een militaire bemiddelaar en waarnemers te verzenden. Het zal de eerste V.N. „opdracht“ zijn! En Labarrière, vertrouwd van het Midden-Oosten, heeft het juiste profiel om te worden uitgezonden. Terwijl de oorlogvoerende partijen een bestand sluiten, wordt het team geïnstalleerd. Zij bestaat aanvankelijk uit 63 waarnemers, waaronder Labarrière, die in Nazareth wordt gelegerd, een gebied waar de verplaatsingen tussen de sectoren die door de Joden bezet worden gehouden en die welke door de Arabieren gecontroleerd worden, moeilijk zijn.

In de ochtend van 6 juli gaat de commandant op weg naar Shejara, gelegen in de „Joodse“ zone, om een Italiaanse franciscaan, vader Petito, te begeleiden. Een andere Fransman, commandant de Canchy, bestuurt de Jeep. Dicht bij het dorp aangekomen, om 12:30 uur, stuiten ze op een barricade. Labarrière zwaait met een witte vlag maar er verschijnt niemand. Op dat moment weergalmt een ontploffing, veroorzaakt, naar schijnt het, door een granaat. De commandant, die in de rechter long wordt geraakt, stort het ravijn in. De Canchy gaat op zoek naar hulp voor zijn vriend. De Franciscaan lijkt verlamd door schrik.

Joodse militairen verschijnen. Rene de Labarrière wordt naar het ziekenhuis van Afula gebracht, waar hij die dag om 16:55 zal sterven. Zijn lichaam zal pas op 15 september worden gerepatrieerd; hij wordt door de autoriteiten met een “cérémonie aux Invalides”“ binnengehaald.

Wie te beschuldigen? Het onderzoek van een Belgische officier spreekt over een „vergissing“ van de Joodse troepen, maar de feiten zijn nooit helemaal opgehelderd. De UNO zelf heeft nooit onderzoek gedaan om meer duidelijkheid te krijgen. Het zou tot 6 oktober 1998 duren eerdat de Verenigde Naties, op initiatief van Kofi Annan, de nagedachtenis aan René de Labarrière postuum eren met een nieuwe, hoge onderscheiding van de Verenigde naties: de medaille Dag Hammerskjöld.
Laatste wijzigingen op onze website

  • restyling [01-04-2009] [20-01-2013]

    proefversie [28-12-2007]